ΤΡΕΙΣ ΦΙΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Στα πλαίσια ενός όμορφου δείπνου, πριν λίγες ημέρες, στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας με τον πρώην Υφυπουργό Παιδείας, Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Βουλευτή Α' Αθηνών κ. Άγγελο Συρίγο, τον κ.Πρύτανη και τον κ.Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και άλλους εκλεκτούς συνδαιτημόνες, τράβηξα αυθόρμητα αυτήν την φωτογραφία (επάνω).
Είμαστε τρεις φίλοι, που ζούμε χρόνια στην Αλεξάνδρεια. Ο χαρισματικός, στοχαστικός, πάντα γελαστός και πάντα θετικός έναντι της ζωής Βασίλης Φιλιππάτος, ο περιλάλητος πρώην Διευθυντής του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού της Μεγάλης Πόλης, ο άνθρωπος με τον οποίο καθημερινά θα συναντηθούμε, θα περάσει από το γραφείο μου στο Πατριαρχείο τα πρωινά, ενώ το βράδυ θα πάμε για καφέ και τσάι στους παραδοσιακούς καφενέδες της πολύβουης Αλεξάνδρειας.
Στο μέσον η κα. Καλλιόπη Λημναίου Παπακώστα, η αρχαιολόγος που ιχνηλατεί περισσότερο από κάθε άλλον συνάδελφό της τα ιστορικά χνάρια του νεκρού Βασιλιά Αλέξανδρου και των διαδόχων του Πτολεμαίων στο κέντρο της Μ.Πόλης, στο σημερινό πάρκο Σαλαλάτ.
Εκεί που κάποτε βρισκόταν το περίφημο "Βασιλικό Τετράγωνο", το τετράγωνο των βασιλικών ανακτόρων της Δυναστείας των Πτολεμαίων, των πρώτων κυβερνητών της πόλης μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου.
Σύμφωνα με τις πηγές, στο βασιλικό τετράγωνο υπήρχαν οικοδομήματα όπως τα Ανάκτορα, το Μουσείο, η Βιβλιοθήκη της αρχαίας Αλεξάνδρειας, ο αφιερωμένος ναός στην Αρσινόη, το Σώμα ή Σήμα, το μεγάλο μνημείο-τάφος του Μ.Αλεξάνδρου.
Οταν το 2009 η αρχαιολόγος Καλλιόπη Λημναίου Παπακώστα, βρήκε το εντυπωσιακό γυμνό γλυπτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι εφημερίδες της Αιγύπτου έγραφαν πως πρόκειται για «μία από τις πιο σπουδαίες ανακαλύψεις που έγιναν στους κήπους του Sallalat, τα τελευταία 100 χρόνια». Το άγαλμα μεταφέρθηκε και εκτίθεται πλέον στο Μουσείο της Αλεξάνδρειας. Το γλυπτό (τέλος του 4ου αι. π.Χ.), σμιλεμένο σε παριανό μάρμαρο, ύψους 0,80 μ., με τεχνοτροπία που παραπέμπει στη Σχολή του Λυσίππου (προσωπικού γλύπτη του Μ.Αλεξάνδρου), αποκαλύφθηκε ολόκληρο και σε πολύ καλή κατάσταση.
Σημερα οι ανασκαφές συνεχίζονται σε βάθος 10 μέτρων, στο επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα, αποκαλύπτοντας συγκλονιστικές βάσεις δομών των Πτολεμαϊκών χρόνων. Ελπίδα και ευχή όλων να ακούσουμε και εκείνη την είδηση, που θα κάνει όλη την ανθρωπότητα να νιώσει ρίγος και δέος...
Στην φωτό, κάτω, στο χώρο των ανασκαφών με τον αγαπημένο Βασίλη και την προσφιλεστάτη κα.Καλλιόπη Παπακώστα, προ έτους περίπου.


Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

ΜΕ ΦΩΝΑΞΕ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ