ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Π. ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ NTUMBA ΣΤΟ ΚΑΣAÏ

(ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ)

Β’ Μέρος

1. Κάποτε ήταν άρρωστη μια ορθόδοξη κυρία, η Σοφία Σαμασάκα. Είδε στον ύπνο της έναν νεαρό άνδρα που της είπε ότι το όνομά του ήταν Ραφαήλ, να  πάει στην εκκλησία το πρωί για να βρει τον ιερέα π. Θεοφάνη. Να του πει να κοιτάξει πίσω από το ντουλάπι όπου υπάρχει το κίτρινο δοχείο που είναι στο δωμάτιό του, υπάρχει εκεί ανάμεσα στις εικόνες, μια εικόνα του Αρχαγγέλου Ραφαήλ, να της δώσει αυτήν την  εικόνα για να την έχει  στο δωμάτιό της. Το πρωί, η κυρία Σοφία ήρθε να δει τον πατέρα Θεοφάνη. Του είπε το όνειρο που είχε δει. Ο ιερέας ξαφνιάστηκε με τις λεπτομέρειες που έδωσε η κυρία Σοφία και πήγε να το πει στη Πρεσβυτέρα Μαρία (την μητέρα μου), η οποία επίσης ξαφνιάστηκε, γιατί δεν είχαν προσέξει όλοι τους αυτή την εικόνα. Ψάχνοντας μέσα σε πολλές εικόνες που είχαν στο δωμάτιο τους και πάνω  από το ντουλάπι, βρήκαν τελικά την Εικόνα.  Είχε πέσει πίσω από το ντουλάπι. Την αναγνώρισε η γυναίκα.  Όλα ήταν όπως είχε πει η γυναίκα. Και αυτή ήταν η Εικόνα του Αρχαγγέλου Ραφαήλ. Και αφού η κυρία Σοφία πήρε αυτή την Εικόνα σπίτι της , θεραπεύτηκε από την ασθένειά της.

2. Μια μέρα ο π. Θεοφάνης πήγε να επισκεφτεί τους αρρώστους σε ένα μεγάλο νοσοκομείο στην Κανάνγκα που λέγεται Τσικάζι.  Ενώ έκανε τον γύρο του νοσοκομείου, συνάντησε μια κυρία που επρόκειτο να γεννήσει αλλά η περίπτωσή της ήταν πολύ δύσκολη και πολύπλοκη. Έπρεπε να της κάνουν καισαρική τομή, γιατί το παιδί ήταν σε κακή θέση. Η γυναίκα περίμενε τον σύζυγό της να τον ενημερώσει για την επέμβαση που θα γινόταν, γιατί ο γιατρός δεν μπορούσε να χειρουργήσει χωρίς να ενημερώσει την οικογένειά της, διότι δεν ήταν σίγουρος να σώσει και την μαμά και το παιδί της. Η γυναίκα ζήτησε να προσευχηθεί ο πατέρας Θεοφάνης για αυτήν, ώστε η εγχείρηση να πάει καλά, καθώς ήταν και η πρώτη της εγκυμοσύνη. Αφού την διάβασε ο ιερέας και έφυγε, μετά από λίγο ήλθε ο γιατρός έτοιμος για το χειρουργείο. Με έκπληξη είδε ο γιατρός ότι το παιδί είχε αλλάξει θέση και τώρα ήταν σε καλή θέση. Όταν ο γιατρός έμαθε από την κυρία τι είχε μόλις συμβεί, είπε ότι είναι θαύμα! Και η γυναίκα γέννησε ένα υγιέστατο κορίτσι, χωρίς να κάνει καισαρική τομή. Μετά από αυτό βαπτίστηκε ορθόδοξη και εν καιρώ ευθέτω  βάπτισε και το κοριτσάκι της.

3. Μια άλλη φορά ο π. Θεοφάνης έκανε ιεραποστολική περιοδεία  στα χωριά. Είχε πάρει ένα λεωφορείο που θα τον πήγαινε σε κάποιο χωριό στα βάθη του Κασάϊ . Τον συνόδευε ένας από τους πιστούς ονόματι Ιωάννης  Mukando. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έλεγε ενδόμυχα την προσευχή του Ιησού «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με». Μέσα στη μέρα, στο δρόμο, είδαν ένα όχημα να τους κλείνει το δρόμο. Ήταν ένοπλοι ληστές!  Άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα και στη συνέχεια να ψάχνουν τις τσέπες των επιβατών και να τους αρπάζουν ό τι είχαν και δεν είχαν. Όταν έφτασαν στον πατέρα Θεοφάνη, δεν τον έψαξαν. Οι ληστές ανάγκασαν 3 από τους επιβάτες να τους συνοδεύσουν στα δάση με τα λάφυρά τους. Μετά τους άφησαν ελεύθερους. Την ώρα που οι κλέφτες έψαχναν τους άλλους και έπαιρναν ό,τι είχαν στις τσέπες και τις τσάντες τους, ο πατέρας Θεοφάνης είχε στη τσέπη του όλα τα χρήματα  που είχε φέρει για τις ανάγκες της ιεραποστολικής περιοδείας στα χωριά, για την διαμονή, για την φιλανθρωπία. Στο ζωστικό του (το αντερί), όπου είχε αυτά τα χρήματα στην τσέπη, είχε και μια μικρή φωτογραφία του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη ( το γεγονός είχε συμβεί λίγο πριν την αγιοκατάταξη του Αγίου Παϊσίου). Όταν οι ληστές δεν έψαξαν τις τσέπες του, σκέφτηκε ευθέως τον Άγιο Προστάτη του που είχε τυφλώσει τους κλέφτες και δεν κοίταξαν στις τσέπες του . Με τα χρήματα αυτά βοήθησε και μερικούς από τους συνταξιδιώτες του, οι οποίοι συγκινήθηκαν από την έμπρακτη αγάπη του και θέλησαν να μάθουν περισσότερα για την ορθόδοξη πίστη. Ο ιερέας ευχαρίστησε τον Χριστό και τον Άγιο Παΐσιο για την θεϊκή αυτή επέμβαση.

(Από τα θαυμαστά γεγονότα της ιεραποστολικής δράσης του π. Θεοφάνους Ntumba στο Κασάï. Μαρτυρία της Ορθοδοξίας. Γράφει ο Αρχιμ. Τιμόθεος Ntumba)





Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

ΜΕ ΦΩΝΑΞΕ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ